Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Ο Οίκος Μόδας Τρανούλη, με πολυετή, επιτυχημένη κι έντονα ενεργή δράση δημιουργικότητας, επιθυμεί να σας παρουσιάσει ένα όραμα ζωής, ένα όραμα που πηγάζει από μια βαθιά ανάγκη δικαίωσης: την Επιστροφή ενός σημαντικού σε αξία πολιτισμικού κεφαλαίου της Αρχαίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, στην γενέτειρά του.

Έτσι γεννήθηκε το ‘’Take Me Home’’, μια φωνή διαμαρτυρίας,  που, μέσω της Μόδας,  ανδρώνεται κι εκδηλώνεται ως κραυγή ενάντια σε μια τραγική κλοπή που πραγματοποιήθηκε σε βάρος ενός ιδιαίτερα Λαμπερού Πολιτισμού, εκείνου της Αρχαίας Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα Στόχο ιερό που ζητάει να ξεπεράσει το στενό πλαίσιο των συνόρων και να κορυφωθεί, να γίνει τρόπος ζωής, ώστε να αποτελέσει τη σπίθα που θα εμπνεύσει αντίστοιχες πρωτοποριακές ιδέες σε όλο τον κόσμο, σε ανάλογους υπέρτατους σκοπούς.

Η ιδέα του Κινήματος ανήκει στο Θεόδωρο Τρανούλη. Η συναναστροφή του με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Ζυλ Ντασέν καθώς και με τον σκηνοθέτη Γιάννη Διαμαντόπουλο τον έκανε να ενστερνιστεί το σκοπό  και να οραματιστεί την ιδέα της επιστροφής.

Η αποκλειστικότητα της νέας καμπάνιας με τον τίτλο “ΤΑΚΕ ME HOME” ανήκει στην ταλαντούχα δεύτερη γενιά του οίκου, στην  Αθηνά και τον Αναστάσιο, οι οποίοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα νέο brand με τίτλο “Athena by Tranoulis”, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ως μία ακόμα φωνή που αποζητά να ενωθεί μαζί με όσες ζητούν τη δικαίωση.

Το μαύρο φόρεμα της εμπνευσμένης συλλογής συμβολίζει το πένθος και τα δάκρυα της Καρυάτιδας, η οποία στέκεται μακριά από τον λαό της, στο Βρετανικό Μουσείου του Λονδίνου, και, παρά το θαυμασμό των χιλιάδων ανθρώπων, επιμένει να αποζητά σιωπηλά την επιστροφή της…

«Στέκομαι ολομόναχη, μακριά από το σπίτι μου, για περισσότερα από 200 χρόνια. Μακριά από τον λαό μου, από τους δημιουργούς μου, από εκείνους που με αγαπούν και αντιλαμβάνονται τις ρίζες μου.

Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι στέκονται μπροστά μου και θαυμάζουν τα κάλλη μου, μαθαίνουν την ιστορία μου και αγγίζουν την επιδερμίδα μου, χάνονται στο βλέμμα μου, χωρίς, όμως, να καταλαβαίνουν τι θέλω να τους πω. Τους αγαπώ και αυτούς και  τους ευχαριστώ για την καλοσύνη τους.  Αλλά όσο και να με αγαπούν, μόνο ο λαός μου είναι εκείνος που μπορεί να νιώσει την καρδιά μου να χτυπά και να της προσφέρει ζεστασιά.

Και παρά το λάθος μου να αφήσω να με πάρουν μακριά, τώρα ήρθε η ώρα να επιστρέψω στο σπίτι μου.

TAKEMEHOME»!

Αγγελιαφόροι αυτής της Υπέρτατης Ιδέας θα είναι οι Ολυμπιονίκες μας, που θα γεφυρώσουν το Χτες με το Σήμερα, μέσα από τις διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες των οποίων είναι φορείς και με διάφορα διαδραστικά events θα προσπαθήσουν να γνωστοποιήσουν σε ένα ευρύτερο κοινό αυτό τον Σκοπό και τελικά με Πίστη, Ελπίδα κι Αγώνα να ανοίξει ο δρόμος της Επιστροφής και να επανέλθει η Ισορροπία, η Αρμονία και το Φώς του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος στον τόπο που γεννήθηκαν.

Σκοπός είναι το κίνημα να ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδος, σε πρωτεύουσες της Ευρώπης και σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου υπάρχει Ελληνισμός, ώστε το κείμενο διαμαρτυρίας, μαζί με τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, να επιδοθεί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στις διευθύνσεις των μουσείων, στα οποία στεγάζονται τα δημιουργήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της  χώρας μας.

Ο αγώνας αυτός είναι πολύπλευρος…

Η Νίκη της Σαμοθράκης είναι μαρμάρινο γλυπτό άγνωστου καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής, που βρέθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη και παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη. Το γλυπτό εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1884. Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης. Όσον αφορά τις άλλες δύο, η μεν πρώτη εκτίθεται στο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, η δε δεύτερη στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης. Χωρισμένες…

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816 και το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτόν το σκοπό.

Αυτά, όμως, είναι απλά παραδείγματα. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και όσο οι πληγές μένουν ανοιχτές, το τραύμα γίνεται μεγαλύτερο. Μια χώρα, για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να σέβεται το παρελθόν της, να το έχει σαν αναβαθμό προόδου και εξέλιξης, ένα σταθερό θεμέλιο πάνω στο οποίο θα χτίσει το μέλλον της. Χρειάζεται και την ομορφιά, τη συμμετρία που γεννά η ευγενής απλότητα και το ήρεμο μεγαλείο, όπως πρώτη εξέφρασε η αρχαία ελληνική τέχνη. Γιατί η ομορφιά είναι η καλύτερη συστατική επιστολή, μαζί με τον σεβασμό στο παρελθόν.

Ο Οίκος Μόδας Τρανούλη υπηρετεί την ομορφιά εδώ και 30  χρόνια, με αίσθημα ευθύνης και έχει καταφέρει να οικοδομήσει ειλικρινείς σχέσεις με την κοινωνία. Και ξέρει ότι, για να ανοίξει την πόρτα και στο αύριο, οφείλει πρώτα να εκπληρώσει το χρέος του στις ρίζες του. Στις ρίζες του και στην ομορφιά που από αυτές γεννήθηκε.

TAKEMEHOME! Δεν είναι σύνθημα, είναι ευθύνη. Είναι σκοπός.


Συμφωνώ

Leave a Reply